Als het om zonne-energie gaat, is het opslaan van die energie voor later gebruik een van de moeilijkste dingen om te doen. U kunt natuurlijk een gigantische batterij kopen en deze in uw kelder of garage bewaren. Maar hier gaan ze voor iets anders. Ze willen iets dat klein genoeg is om buiten op het dak of in de tuin te passen, zodat ze de energie van de zon kunnen gebruiken wanneer ze maar willen, zelfs ‘s nachts. Om die reden zijn de beste lithiumbatterijen ideaal omdat ze minimale ruimte innemen en tegelijkertijd voldoende opslagcapaciteit bieden. Er zijn echter veel verschillende soorten, dus laat me je helpen kiezen welke het beste bij je past:
Lithium-ion
Lithium-ionbatterijen zijn de meest populaire keuze voor opslag van zonne-energie en de duurste. Ze hebben een langere levensduur dan andere typen lithiumbatterijen, kunnen meer dan 1000 keer worden opgeladen en zijn licht van gewicht.
Lithium-polymeerbatterijen komen minder vaak voor, maar bieden enkele voordelen
Ze wegen 30% minder dan hun tegenhangers.
- Ze zijn kleiner van formaat.
- Ze vereisen geen speciale zorg wanneer ze worden bewaard.
- Ze hebben geen constante monitoring nodig zoals andere batterijtypes (aangezien er geen risico is op overladen ).
Lithiumbatterijpak wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen
Lithiumbatterijpak wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen. Bijvoorbeeld alles van laptops en mobiele telefoons tot elektrische auto’s. Het nadeel is dat ze niet zo krachtig of duurzaam zijn als lithium-ion-exemplaren. Ze zijn ook relatief goedkoop, vooral in vergelijking met lithium-ionbatterijen die zijn gemaakt van andere materialen zoals nikkel. Het derde type lithiumbatterij is lithiumijzerfosfaat, dat wordt beschouwd als de veiligste optie voor gebruik in zonneopslagsystemen. Ze vereisen geen speciale zorg wanneer ze worden bewaard en ze kunnen tot 1000 keer worden opgeladen zonder capaciteit te verliezen.
Lithium-ionbatterijpak is het populairst
Lithium Ion Battery Pack is de meest populaire en meest gebruikte lithiumbatterij voor zonne-opslag. Ze zijn lichtgewicht, compact en duurzaam. Door hun hoge energiedichtheid zijn ze ideaal voor gebruik in elektrische voertuigen en andere toepassingen waar gewicht een probleem is. Lithium-polymeerbatterijen kunnen meer dan 100% van hun capaciteit worden ontladen zonder schade of stroomverlies (in tegenstelling tot andere lithium-ioncellen).
Lithium-ijzerfosfaatbatterijen kunnen ook snel worden opgeladen
Lithium-ijzerfosfaat accu’s zijn duurder dan andere lithium-ion accu’s maar hebben een langere levensduur. Ze kunnen meer dan 1500 keer worden opgeladen en ontladen zonder capaciteit te verliezen. Lithium-ijzerfosfaatbatterijen hebben ook een hogere energiedichtheid dan andere typen lithium-ioncellen. Lithium-ijzerfosfaatbatterijen zijn duurder dan andere lithium-ioncellen, maar hebben een langere levensduur. Ze kunnen meer dan 1500 keer worden opgeladen en ontladen zonder capaciteit te verliezen. Lithium-ijzerfosfaatbatterijen hebben ook een hogere energiedichtheid dan andere typen lithium-ioncellen. Ze zijn een goede keuze voor opslag van zonne-energie als je maar weinig tijd hebt om ze op te laden.
Lithium-ijzerfosfaat
Lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4)-batterijen zijn een uitstekende keuze voor de opslag van zonne-energie omdat ze een hoge energiedichtheid hebben, wat betekent dat ze meer vermogen kunnen opslaan dan andere lithium-ionbatterijen. Ze hebben ook een lange levensduur en een lage zelfontlading, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat ze hun lading verliezen als ze niet regelmatig worden gebruikt.
Lithium-ijzerfosfaat is milieuvriendelijk
Lithium-ijzerfosfaat is milieuvriendelijk; het bevat geen zware metalen zoals kobalt of nikkel zoals sommige andere lithium-ionbatterijen! Dat maakt het veiliger voor mensen die in hun dagelijks leven met de materialen werken en makkelijker voor Moeder Aarde zelf! Lithium-polymeerbatterijen gaan ongeveer 400 oplaadcycli mee voordat ze hun capaciteit verliezen, maar dat kan variëren afhankelijk van hoe vaak u ze oplaadt. Ze hebben ook een kortere levensduur dan lithium-ionbatterijen (ongeveer 2-3 jaar)
Nikkel-metaalhydride
Nikkel-metaalhydridebatterijen zijn het oudste type lithium-ionbatterijen. Ze worden al vele jaren in hybride auto’s gebruikt, maar hun populariteit is afgenomen naarmate er nieuwere batterijtypes op de markt komen. Nikkel-metaalhydridebatterijen zijn goed voor energieopslag en kunnen snel worden opgeladen, maar ze zijn minder efficiënt in het opslaan van elektriciteit dan moderne lithium-ionbatterijen. Dat komt omdat ze metaaloxiden gebruiken in plaats van puur lithiummetaal, wat betekent dat er minder ruimte in elke cel is voor het opslaan van ionen tijdens laad- en ontlaadcycli (wat betekent minder energiecapaciteit).
Lithium-polymeerbatterijen gaan ongeveer 400 oplaadcycli mee voordat ze capaciteit verliezen
Lithium-polymeerbatterijen gaan ongeveer 400 oplaadcycli mee voordat ze hun capaciteit verliezen, maar dat kan variëren afhankelijk van hoe vaak u ze oplaadt. Ze hebben ook een kortere levensduur dan lithium-ionbatterijen (ongeveer 2-3 jaar). Ze zijn ook de veiligste lithium-ioncellen op de markt, met een brandgevaarclassificatie van 1. Dat betekent dat ze kunnen worden opgeslagen in gebieden waar brandbare materialen aanwezig zijn zonder dat er een explosie ontstaat.
De levensduur van de batterij wordt bepaald door het aantal laadcycli
De levensduur van de accu wordt bepaald door het aantal laadcycli dat deze ondergaat. Hoe vaker hij wordt opgeladen en ontladen, hoe korter de levensduur. Loodzuuraccu’s hebben ook de neiging te lekken, dus ze worden niet aanbevolen voor gebruik in zonne-opslagsystemen die zich buitenshuis bevinden. Lithium-polymeerbatterijen zijn ook goedkoper dan lithium-ionbatterijen, wat betekent dat ze betaalbaarder zijn voor de consument.
Loodzuur batterijen
Loodzuuraccu’s zijn het meest voorkomende type accu. Ze worden gebruikt in auto’s en boten, maar ook in andere voertuigen. Loodzuurbatterijen worden ook gebruikt in zonne-opslagsystemen; ze zijn echter minder efficiënt dan andere lithiumbatterijen. Loodzuuraccu’s zijn opgebouwd uit loden platen en zwavelzuur. Ze kunnen energie lang opslaan, maar verliezen snel hun lading wanneer het voertuig niet wordt gebruikt. Loodzuurbatterijen zijn zwaar, waardoor ze minder efficiënt zijn dan andere lithiumbatterijen. Ze vereisen ook constant onderhoud en moeten regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Loodzuuraccu’s moeten vaak worden opgeladen en kunnen ruimte innemen in uw voertuig.
Er zijn veel lithiumbatterijen, maar die vier zijn de beste voor zonne-energieopslag
Er zijn veel lithiumbatterijen, maar die vier zijn de beste voor zonne-opslag.
- Lithium-ion: dit is het meest voorkomende type lithiumbatterij en heeft een hoge energiedichtheid in vergelijking met andere typen. Ze kunnen duur zijn en hebben een kortere levensduur dan verschillende typen batterijen (dwz ze zullen vaker moeten worden vervangen).
- Lithium-polymeer: batterijen gaan niet zo lang mee als andere typen, maar ze zijn licht van gewicht, waardoor ze ideaal zijn voor draagbare elektronica zoals telefoons of tablets – of als u wilt dat uw zonne-opslagsysteem mobiel is!
- Lithium-ijzerfosfaat: Dat type presteert uitstekend op alle gebieden behalve kosten per kilowattuur (kWh). Dat betekent dat als u iets wilt dat langer meegaat dan een gemiddelde batterij zonder uw elektriciteitsrekening kapot te maken, dan is dat wat u zoekt!
- Nikkelmetaalhydride: dat type is in veel opzichten vergelijkbaar met zijn neef hierboven, behalve dat het minder duur is per kWh, terwijl het nog steeds vergelijkbare efficiëntieniveaus biedt bij lagere temperaturen dan standaard loodzuursystemen zouden toestaan
Lithium-ionbatterijen zijn tegenwoordig de meest populaire batterij die in elektrische auto’s wordt gebruikt
Lithium-ionbatterijen zijn tegenwoordig de meest populaire batterij die in elektrische auto’s wordt gebruikt. Ze gebruiken lithiumionen om energie op te slaan, waardoor ze efficiënter zijn dan andere soorten batterijen. Ze zijn ook lichter en veiliger dan oudere batterijen, dus ze zijn beter voor zowel prestaties als veiligheid. Lithium-ionbatterijen zijn het meest voorkomende type batterij voor elektrische fietsen.
Ze worden ook gebruikt in mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparaten
Ze worden ook gebruikt in mobiele telefoons, laptops en andere elektronische apparaten. Er zijn twee soorten lithium-ionbatterijen: lithium-ijzerfosfaat (LFP) en lithium-mangaanoxide (LMO). Dat maakt het een goede keuze voor mensen die geld willen besparen op hun energierekening en het extra gewicht van hun zonneopslagsysteem niet erg vinden.
Conclusie
Er zijn veel lithiumbatterijen, maar die vier zijn de beste voor zonne-opslag. Lithium-ion en lithium-polymeer bestaan het langst, terwijl nikkel-metaalhydride- en loodzuurbatterijen de afgelopen jaren als meer betaalbare opties zijn ontstaan. Elk type heeft voor- en nadelen, dus het is essentieel om te onderzoeken voordat u beslist welke geschikt is voor uw behoeften.
Source Code: The Best Lithium Battery For Solar Energy Storage